Achter de Schermen

Nieuwsgierigheid, wellicht een van de weinige karaktertrekken die elk mens bezit. Hoe vaak zeggen mensen wel niet: “Daar zou ik wel eens een kijkje achter de schermen willen nemen…” Onlogisch is dat niet, die nieuwsgierigheid. Want achter de schermen van pakweg een grote handelsonderneming, een gelouterde televisieserie of een reizende theaterproductie gebeuren heel vaak interessante en spannende dingen. Allemaal om de zaken vóór die spreekwoordelijke schermen gladjes te laten verlopen.

Bij toneelvereniging Sint Laurentius is dit niet anders. De toneelspelers kunnen (en moeten) tijdens de voorstellingen blindelings vertrouwen op hetgeen er achter de schermen gebeurd.

Dat begint al in een vroeg stadium, wanneer de dames en heren van de leescommissie verschillende toneelstukken lezen en samen met de regisseur bepalen welke klucht het Voerendaalse publiek in het komende toneelseizoen krijgt voorgeschoteld.

Diezelfde regisseur heeft vervolgens de – niet altijd even makkelijke – taak om met de beschikbare spelers de rolverdeling in te vullen. Alsof dat al niet genoeg is, mag de beste man de uiteindelijke spelersgroep klaarstomen voor het echte werk: de voorstellingen op de planken van Cultureel Centrum De Borenburg. En dat daar soms behoorlijk wat ‘bloed, zweet en tranen’ bij komen kijken, kunt u zich wel voorstellen…

Tijdens de talloze repetities wordt de regisseur bijgestaan door iemand die letterlijk achter de schermen zit, of beter gezegd onder de schermen: de souffleur. Die is voor onze acteurs en actrices vaak het laatste redmiddel, als men tijdens de voorstelling door alle spanning onverhoopt de tekst vergeet! Al zijn er ook acteurs die dan zelfs niet meer door een souffleur gered kunnen worden…

Een aspect waar Sint Laurentius al vele jaren voor geroemd wordt, zijn de altijd weer schitterende decors. De uren zagen, boren, behangen en verven die daar in zijn gaan zitten, zijn nauwelijks zichtbaar. Wat wel altijd zichtbaar is, is het geweldige eindresultaat dat deze groep creatievellingen en handige klussers uiteindelijk altijd letterlijk op de bühne brengen.

Belangrijk is vervolgens wel dat die schitterende decors op een zo mooi mogelijke manier worden gepresenteerd en uitgelicht. Een lamp ophangen is één ding, maar diezelfde lamp vervolgens ook nog perfect uitlichten… Dat is iets wat gerust overgelaten kan worden aan onze technici. Technici mogen ze met recht genoemd worden, want naast het licht worden er ook veelvuldig geluidseffecten en menig vrolijke deuntje vanuit de donkere regieruimte de zaal ingeslingerd.

Met zoveel spots op hun gericht, is het voor de spelers fijn om te weten dat ze er niet te bleekjes bij staan. Ook daar wordt achter de schermen vakkundig zorg voor gedragen door een groep enthousiaste dames. Met penselen, sponsjes, crèmepjes en kleurrijke schmink.

En dan zijn er nog altijd de mensen die bij Sint Laurentius achter de schermen van de schermen werken; de dames en heren bij de entree, ‘de bühnemeister’ en de toneelassistente, die er voor zorgen dat alles tijdens de uitvoeringen, achter de coulissen gladjes verloopt. Ook de mensen van de catering, die de inwendige mens van de acteurs, in de pauze, verzorgen met een hapje en drankje. Allemaal vrijwilligers die door de jaren heen onmisbaar zijn geworden voor onze vereniging.

Waarschijnlijk is hetgeen hierboven staat beschreven de ware kracht van Sint Laurentius; datgene wat al meer dan 80 jaar gebeurd achter de schermen!